Saman serangan seksual Anwar: Yusoff Rawther gagal dedah ujian poligraf

Shopee Sale

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak permohonan Muhammad Yusoff Rawther untuk memaksa polis mendedahkan keputusan ujian poligraf yang diambilnya pada Disember 2019.

Pesuruhjaya kehakiman Johan Lee Abdullah petang ini menolak penemuan pihak ketiga oleh Yusoff, yang mahu bergantung pada ujian itu untuk mengukuhkan samannya berhubung dakwaan serangan seksual oleh Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Pada 17 Dis 2019, plaintif ke Bukit Aman untuk menjalani ujian poligraf berhubung siasatan polis terhadap dakwaan salah laku seksual oleh Anwar.

Pada 2021 kemudian, Yusoff memfailkan tindakan sivil atas dakwaan bahawa Anwar telah melakukan serangan seksual terhadapnya di pejabat presiden PKR pada Oktober 2018.

Yusoff mencuri tumpuan apabila pada 4 Dis 2019, semasa sidang media dia mendedahkan akuan berkanunnya yang memuatkan dakwaan serangan seksual oleh Anwar.

Pada 14 Jan 2020, Jabatan Peguam Negara mengumumkan, bahawa terdapat kekurangan bukti untuk mendakwa Anwar di mahkamah jenayah berhubung dakwaan itu.

Dalam pernyataan tuntutannya untuk saman itu, Yusoff memohon pengisytiharan bahawa Anwar telah melakukan serangan seksual dan/atau pencerobohan terhadapnya.

Dia juga menuntut RM180 bagi setiap sesi terapi, ganti rugi teladan, kos mahkamah, faedah lima peratus setahun ke atas sebarang kemungkinan jumlah penghakiman dan pelbagai kos atau ganti rugi lain.

MENARIK:  Ops Khas HRAA: Lebih 47,000 notis dikeluarkan JPJ

Dalam pernyataan pembelaan dan tuntutan balas yang difailkan pada Sept 2021, Anwar menolak dakwaan serangan seksual itu sebagai “palsu dan rekaan” serta didorong oleh niat untuk “mencemarkan imej politik Anwar dan untuk memastikan dia tidak menjadi perdana menteri”.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular