Semak fakta: Old Town White Coffee dimiliki syarikat Belanda, bukan Nga

Shopee Sale

Penyebaran maklumat salah yang mendakwa pemimpin DAP dan menteri kabinet Nga Kor Ming merupakan pemilik rangkaian restoran Old Town White Coffee muncul semula selepas hampir sedekad ia disanggah oleh syarikat senaraian awam yang memiliki jenama itu.

Malah, rangkaian restoran itu tidak lagi dimiliki oleh entiti Malaysia.

Pada 2018, jenama itu telah dinyahsenarai selepas ia dibeli oleh syarikat minuman Belanda Jacobs Douwe Egberts, anak syarikat JDE Peet's, sebuah syarikat kopi dan teh yang beribu pejabat di Belanda.

Namun, maklumat palsu yang mengaitkan Nga dengan jenama itu kembali tersebar di Facebook dan platform media sosial lain, kali ini di tengah-tengah gesaan untuk memboikot jenama lain untuk perkara yang tidak berkaitan.

Pada 16 Mac, pengguna Facebook “Pak Andi” dalam satu catatan mendakwa Old Town White Coffee harus diboikot kerana “pemiliknya, Nga Kor Ming sering menghina Islam”.

Siaran yang menerima 10,000 perkongisan itu tidak memberikan bukti dakwaan berkenaan.

Tahun lepas, gesaan boikot yang sama dibuat terhadap rangkaian restoran itu selepas Nga, yang merupakan menteri perumahan dan kerajaan tempatan, bersuara menentang penggunaan replika senjata api atau senjata mainan semasa acara untuk menandakan Minggu Solidariti Palestin di sekolah.

Asal usul dakwaan

Walaupun asal usul dakwaan bahawa Nga memiliki rangkaian restoran itu tidak jelas, semakan mendapati ia diperkuatkan pada 2015, apabila diulangi oleh menteri pertanian dan industri asas tani Ismail Sabri Yaakob ketika itu.

Ismail pada masa itu menggunakan rangkaian restoran itu sebagai contoh bagaimana orang Melayu terus menaungi "perniagaan Cina" yang status halalnya "diragui".

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming

Dalam menyeru orang Melayu memboikot perniagaan Cina, dia memberi contoh Old Town White Coffee yang dimiliki oleh “Keluarga Ngeh (DAP) Perak, yang anti-Islam”.

Nga adalah sepupu kepada Ahli Parlimen Beruas DAP Ngeh Koo Ham, yang pada masa itu membuat laporan polis terhadap Ismail atas dakwaan bahawa dia anti-Islam.

Polis membuka siasatan berhubung perkara itu tetapi tiada tindakan diambil terhadap Ismail, yang kemudiannya berkhidmat sebagai perdana menteri dari 2021 hingga 2022.

Menjawab dakwaan Ismail, Old Town White Coffee - yang pada masa itu disenaraikan di Bursa Malaysia - berkata tiada seorang pun ahli lembaga pengarahnya adalah ahli aktif mana-mana parti politik.

MENARIK:  Kontroversi kenyataan Teo: Pemilik portal dipanggil polis

"Kami juga ingin menjelaskan sekali lagi bahawa Old Town White Coffee tidak bergabung dengan mana-mana parti politik, atau mana-mana ahli politik seperti yang baru-baru ini didakwa oleh tokoh masyarakat tertentu, dan syarikat ini juga tidak mempunyai sebarang kepentingan politik," kata pengerusi syarikat itu pada masa itu, Ahmed Tasir, dalam satu kenyataan.

Disahkan halal

Menjawab dakwaan Ismail mengenai status halal, Ahmed berkata rangkaian restoran itu tidak menyediakan makanan atau minuman tidak halal, malah ia disahkan halal. Restoran itu menerima pensijilan halal pada 2013.

Sementara itu, Jabatan Kemajuan Islam (Jakim), yang mengeluarkan pensijilan halal, pada 2020 mengesahkan status halal rantaian itu.

Ini adalah sebagai tindak balas kepada maklumat salah yang mendakwa bahawa hidangan mee kari restoran itu dibuat menggunakan daging babi.

Dakwaan sebagai anti-Islam menjejaskan Nga-Ngeh untuk sebahagian besar karier politik mereka, kadang-kadang membawa kepada keganasan dan intimidasi.

Pada 7 Mac, nota yang mengancam Nga kerana "anti-Islam" tersebar di hadapan rumah ibu bapanya di Perak.

Pada 9 Jan, rumah Ngeh dan tiga kenderaan dibakar. Empat hari kemudian, polis menahan seorang lelaki yang didakwa membaling bom botol ke perkarangan rumah pemimpin DAP itu.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular