Serangan balai polis: Saya ingat orang buat cerita, kata bapa mangsa

Shopee Sale

Pada awalnya Ahmad Said Md Piah, 65, menyangka berita mengenai kematian anaknya Konstabel Muhamad Syafiq dalam serangan di Balai Polis Ulu Tiram, Johor hanyalah cerita rekaan.

Namun, setelah mendapat panggilan telefon daripada polis memaklumkan mengenai perkara itu sekitar lapan pagi, dia yang ketika itu berada di kebun tidak menyangka kejadian itu benar-benar menimpa anak ketujuh daripada lapan beradik itu.

“Saya ingat orang hanya buat cerita atau scam (penipuan). Ada polis telefon maklumkan berkenaan kejadian itu...agak sukar nak percaya bila orang cakap anak pak cik, Syafiq meninggal dunia kena tembak...memang tak sangka betul.

"Saya balik rumah cakap dengan isteri kemudian tanya abang arwah yang kerja polis di Kuala Lumpur dan dia cakap benda itu betul, arwah kena tembak," katanya dalam sebak ketika ditemui di kediamannya di Kuantan, Pahang hari ini.

Menurut Ahmad Said yang juga pesara tentera, Muhamad Syafiq sangat meminati kerjaya sebagai anggota polis sehingga sanggup berhenti belajar dalam bidang forensik di sebuah kolej di ibu negara demi menyertai pasukan Sang Saka Biru.

“Selepas tamat STPM (Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia), Syafiq sambung belajar dua tahun di kolej itu sebelum berhenti untuk masuk polis. Dia memang berhasrat untuk menyambung kembali pengajiannya selepas itu,” katanya.

Sementara itu, ibu mangsa Aini Mohd Shariff, 57, berkata anaknya itu seorang yang patuh kepada ibu bapa dan kerap menelefon untuk bertanya khabar sejak mula bertugas di balai berkenaan tahun lepas.

MENARIK:  Gaji penjawat awam naik wajar untuk hadapi inflasi - pakar

"Raya baru ini arwah tak balik, tapi dia ada telefon sebab nak dekat hari jadi makcik. Arwah tanya nak makan apa, nak belanja. Betul (belanja), kawan Syafiq ada datang rumah hantar makanan.

"Arwah juga berhasrat mendirikan rumah tangga tetapi mak cik nasihat tangguh dulu sebab baru kerja dan arwah bersetuju...arwah memang jenis ikut cakap mak. Kita sayang anak tapi Allah lebih menyayangi dia, mak cik reda," katanya.

-Bernama

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular