Sokong Daesh, penganggur dihadap ke mahkamah Segamat

Shopee Sale

Seorang penganggur dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di Segamat hari ini atas dua pertuduhan menyokong dan memiliki bahan berkaitan pengganas Daesh.

Hasbullah Hassan, 45, mengangguk faham selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Rahimah Abd Majid, namun tiada pengakuan direkodkan berikutan bidang kuasa terletak di bawah Mahkamah Tinggi.

Mengikut pertuduhan pertama, tertuduh didakwa memberi sokongan kepada Daesh dengan cara mempromosikan kumpulan pengganas itu menerusi media sosial Facebook menggunakan akaun bernama Hasbullah Hassan.

Perbuatan itu dikesan pada 9 pagi di Bahagian E8 Counter Terrorism Cawangan Khas, Tingkat 24 Menara Dua Ibu Pejabat Polis Diraja Malaysia (PDRM), Kuala Lumpur pada 23 Mac 2023.

Dia didakwa mengikut Seksyen 130JB(1)(a) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih 40 tahun atau dengan denda jika disabitkan kesalahan.

Bagi pertuduhan kedua, Hasbullah didakwa memiliki bahan iaitu video, gambar dan barangan yang mempunyai kaitan dengan perlakuan perbuatan pengganas Daesh dan didakwa mengikut Seksyen 130J(1)(a) Kanun Keseksaan.

Kesalahan itu dilakukan pada 12.30 tengah hari di Felda Palong Timur Tiga, Batu Anam, di Segamat, 30 Mei lepas.

MENARIK:  PM arah 100 pokok baru ditanam ganti pokok terpaksa ditebang

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Siti Hajar Mat Radzi manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Mahkamah menetapkan 24 Julai sebagai tarikh sebutan semula kes bagi penyerahan laporan pakar dan tiada jaminan ditawarkan kepada tertuduh selaras dengan Seksyen 13 Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma).

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular