Suaram tuntut campur tangan AG dalam kes tembakan polis pada 2011

Shopee Sale

Kumpulan hak asasi manusia Suaram menggesa peguam negara (AG) campur tangan dalam kes tembak mati hampir 13 tahun lalu, selepas dua surat yang dihantar kepada Pejabat Peguam Negara tidak diendahkan.

Dalam sidang akhbar bersama Citizen Against Enforced Disappearances (Caged) dan PSM, penyelaras Suaram, Wong Yan Ke, berkata surat-surat itu dihantar ke pejabat Peguam Negara, Ahmad Terrirudin Mohd Salleh pada 1 Mac dan 18 April, tetapi tidak mendapat sebarang maklum balas.

Gesaan itu dibuat berikutan keputusan perbicaraan inkues di Mahkamah Tinggi Ipoh pada 18 Januari lalu yang memutuskan kontraktor berusia 31 tahun, P Kathir Oli, meninggal dunia selepas ditembak seorang pegawai polis yang tidak bertugas ketika itu, Cheah Yew Teik.

"Ini masanya untuk kerajaan memperbaiki kelemahan dalam mengendalikan kes kematian Kathir.

"Kami menuntut agar peguam negara menggunakan kuasa khas di bawah Perkara 145(3) Perlembagaan Persekutuan, dibaca bersama Seksyen 376 Kanun Prosedur Jenayah, untuk memulakan prosiding jenayah," kata Wong kepada pemberita selepas menyerahkan memorandum di hadapan ibu pejabat AGC di Putrajaya.

Kumpulan tersebut mahu peguam negara mendakwa Cheah di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan atas tuduhan membunuh berdasarkan penemuan inkues.

Pada 2019, peguam yang mewakili keluarga mangsa mendedahkan bahawa tuduhan terhadap Cheah adalah mala fide dan tidak berkaitan dengan kematian Kathir.

Mahkamah Sesyen Ipoh kemudian memutuskan bahawa satu inkues perlu dijalankan.

Pada 18 Januari lalu, Mahkamah Tinggi Ipoh membatalkan keputusan koroner sebelumnya kerana terdapat kesilapan, bukti yang bercanggah, dan berdasarkan keterangan saksi.

Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa kematian Kathir adalah disebabkan dibunuh dan bukan untuk mempertahankan diri seperti yang didakwa polis sebelum ini.

Suaram berkata tembakan yang dilepaskan oleh polis bukan sesuatu yang baru, dengan tahun lepas sahaja merekodkan 14 kes di mana sembilan orang terbunuh.

MENARIK:  Menteri agama fail penghakiman ingkar pembelaan terhadap Papagomo

"Masalah yang lama ini tidak menunjukkan perubahan yang progresif," tambahnya.

‘Salah laku yang jelas’

Suaram menegaskan Artikel 5(1) Perlembagaan Persekutuan dan Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat yang menjamin hak untuk hidup dan tiada seorang pun boleh diambil nyawanya secara sewenang-wenangnya, kecuali mengikut undang-undang.

Di bawah Akta Polis dan Akta Senjata Api, penggunaan senjata api oleh polis hanya terhad dalam situasi ketika bertugas sebagai langkah terakhir dengan amaran lisan dan tembakan amaran perlu diberikan terlebih dahulu.

"Pemeriksaan kami mendapati isu salah laku dan pelanggaran hak yang jelas, termasuk Cheah menggunakan senjata apinya ketika tidak bertugas, gagal mengeluarkan amaran lisan atau tembakan amaran, dan tembakan maut yang tidak wajar, tidak munasabah dan tidak dapat dipertahankan yang melanggar hak Kathir untuk hidup.

"Keadilan yang tertangguh adalah keadilan yang dinafikan. Selepas hampir 13 tahun menunggu, keluarga akhirnya mengetahui bahawa Kathir meninggal dunia disebabkan tindakan Cheah," tambahnya.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular