Syed Hamid Albar letak jawatan pengerusi Yayasan WIEF

Shopee Sale

Syed Hamid Albar mengumumkan peletakan jawatannya sebagai Pengerusi Yayasan Forum Ekonomi Islam Sedunia (WIEF), berkuat kuasa 30 April, selepas memegang jawatan itu sejak Ogos 2021.

Tanpa menyatakan sebabnya, Syed Hamid memaklumkan kepada Lembaga Pengarah dan pengurusan mengenai keputusannya untuk meletak jawatan.

“Sejak saya dilantik sebagai pengerusi pada Ogos 2021, saya telah diberi peluang untuk memberikan bimbingan dan nasihat dalam menyokong WIEF melalui pelbagai inisiatif dan projek global yang tertumpu kepada perkongsian ilmu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Syed Hamid berkata WIEF telah menerajui agenda ekonomi yang tertumpu kepada masa depan yang lebih mampan untuk semua, dengan usaha yayasan meningkatkan hubungan pelbagai hala dalam kalangan negara yang terlibat.

“Ia adalah perjalanan yang amat bermakna dan saya meninggalkan yayasan ini dengan berat hati. Saya mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Lembaga Pengarah dan pengurusan, kerajaan Malaysia, badan kerajaan dan bukan kerajaan serta penyumbang, penyokong dan peserta dari seluruh dunia atas semangat kerjasama dan sokongan yang baik diberikan kepada WIEF sepanjang tempoh perkhidmatan saya,” katanya.

MENARIK:  DOF ingatkan jangan lepaskan ikan asing ke sungai, tasik

Beliau turut berharap WIEF akan terus mengekalkan perananannya dan mencapai kejayaan dengan ketelusan dan tadbir urus yang telah dilaksanakan dengan cekap.

Yayasan WIEF, badan penganjur acara tahunan WIEF, terdiri daripada lembaga pemegang amanah yang disokong oleh panel penasihat antarabangsa dan sekretariat tetap yang berpangkalan di Kuala Lumpur.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular