Tangguh aktiviti luar bilik darjah jika El Nino bertambah buruk

Shopee Sale

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) sedia menangguhkan sebarang aktiviti luar bilik darjah jika fenomena El Nino yang melanda negara ketika ini bertambah buruk.

Timbalan Menteri Pendidikan Wong Kah Woh berkata KPM tidak mahu sebarang perkara di luar jangkaan berlaku terutama membabitkan kesihatan para pelajar.

“Buat masa ini KPM akan terus berkolaborasi dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk memantau keadaan cuaca dan juga status kesihatan para pelajar ini.

“Kami juga akan keluarkan garis panduan dari semasa ke semasa kepada pihak sekolah bergantung kepada keperluan keadaan.

"Apa-apa pun keutamaan adalah kepada kebajikan dan kesihatan anak-anak,” katanya ketika ditemui selepas mengadakan sesi lawatan ke Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Tanjung Rambutan di Ipoh hari ini.

Pada 4 Feb lalu Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek meminta supaya guru dan ibu bapa memantau keadaan anak mereka ketika berdepan cuaca panas akibat El Nino.

Fadhlina turut menjelaskan KPM mempunyai garis panduan berkaitan fenomena cuaca yang digunakan bagi memberikan peringatan dan nasihat mengikut keadaan semasa di peringkat sekolah.

Sementara itu, Wong berkata meskipun terdapat aduan berhubung Bantuan Awal Persekolahan (BAP) yang dilaporkan kepada KPM namun kesemuanya dapat diselesaikan.

MENARIK:  Suspek larikan kereta dari stesen minyak dicekup ketika tidur

“Antara aduan yang diterima terarah kepada isu teknikal. Contohnya, isu pertukaran sekolah. Bagaimanapun perkara itu dapat diselesaikan dengan baik," katanya.

Dia berkata KPM meminta supaya mana-mana individu atau penjaga yang masih belum menerima BAP supaya membuat aduan kepada kementerian atau pihak sekolah.

"KPM sendiri sedia membantu dan akan pastikan bantuan berkenaan sampai kepada mereka,” katanya.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular