Tiada kompromi keselamatan dalam pelan liberalisasi visa – Saifuddin

Shopee Sale

PARLIMEN l Kerajaan tidak sesekali berkompromi mengenai aspek keselamatan dalam melaksanakan Pelan Liberalisasi Visa (PLV), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata walaupun Malaysia mahu pelancong dari luar negara datang ke negara ini, namun kerajaan turut mengambil langkah ketat kemasukan mereka, termasuk mewajibkan mereka mengisi Malaysia Digital Arrival Card  supaya maklumat pengembara diketahui dengan lebih jelas.

“Kita akan ketatkan kawalan pintu masuk. Kita juga mengenal pasti 224 lokasi hotspot warga asing,” katanya pada sesi soal jawab lisan.

Beliau berkata demikian menjawab soalan dibangkitkan Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh (PN-Pasir Puteh) yang mahu tahu apakah jaminan pelaksanaan PLV tidak menggugat keselamatan rakyat dan negara, sedangkan peningkatan pekerja asing tanpa dokumen telah mencecah enam juta pada 2022 (Kajian KRI oleh Nixon) termasuklah mereka yang menyalahguna kemudahan itu untuk tinggal lebih lama di Malaysia.

Saifuddin Nasution berkata sejak 1 Jan lepas sehingga kini 7,975 operasi dilaksanakan dengan 76,477 warga asing telah diperiksa dan daripada jumlah itu 20,207 daripadanya yang didapati tidak mempunyai dokumen sah, dihantar pulang ke negara asal.

“Depot tahanan (Imigresen) kita ada 19 tetapi kapasiti sekarang ada 13,000 (jumlah yang ditahan)...jadi bermaksud under capacity walaupun kita tangkap ini lebih 20,000 kita hantar balik dengan kerjasama kedutaan. Kita juga tahan majikan, mereka tak akan masuk kalau majikan tak menggajikan mereka.

“Majikan menggajikan mengikut undang-undang tak ada masalah, tapi (yang) bawa masuk curi-curi tanpa dokumen, (adalah sebanyak) 465 majikan juga kita tahan,” katanya.

MENARIK:  Gaji naik: 1 Mei istimewa buat penjawat awam

 Sementara itu menjawab soalan tambahan Fong Kui Lun (PH-Bukit Bintang) mengenai peningkatan kemasukan pelancong asing susulan pelaksanaan PLV, Saifuddin Nasution berkata Jabatan Imigresen setakat 15 Jun lepas merekodkan kemasukan seramai 950,000 pelancong dari China dan 443,000 dari India.

Melalui PLV, warganegara China dan India diberi kemudahan pengecualian visa bagi tempoh 30 hari hingga 31 Dis tahun ini. 

Saifuddin Nasution berkata PLV bertujuan menjana hasil pendapatan negara dan akan dilaksanakan dengan penambahbaikan kemudahan imigresen sedia ada yang telah dinikmati pengembara ke Malaysia, termasuk dari Eropah, Asia Tenggara, Timur Tengah dan Asia Barat.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular