Trend hisap vape meningkat termasuk di kalangan wanita

Shopee Sale

Kementerian Kesihatan (KKM) mendapati penggunaan vape atau rokok elektronik menampakkan trend peningkatan termasuk dalam kalangan wanita, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Lukanisman Awang Sauni berkata perkara itu dikesan berdasarkan kajian komprehensif yang dijalankan KKM ketika ini, dan kajian itu turut menyediakan data prevalen antaranya mengenai penggunaan vape.

“Data prevalen itu memang menunjukkan berlaku peningkatan prevalen tentang penggunaan vape, terutamanya memandangkan vape ini dianggapkan satu produk yang semakin kuat dipromosikan oleh pihak industri.

“Prevalen kami turut mengesan berlaku peningkatan penggemar vape dalam kalangan wanita. Data pada 2017, prevalen adalah 2.8 (peratus) dan pada 2022, prevalen menunjukkan peningkatan 6.2 peratus,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan Dr Halimah Ali (PN-Kapar) yang ingin tahu peranancangan kerajaan menambah baik program advokasi untuk membendung trend merokok dan vape,m serta sama ada KKM telah menjalankan kajian komprehensif mengenai pencetus tabiat merokok atau vape.

Mengulas mengenai langkah atau promosi dipergiatkan kerajaan dalam membendung aktiviti merokok dan vape, Lukanisman berkata kerajaan bercadang untuk mewujudkan plan packaging bagi dikuatkuasakan sebagai standard penjualan produk rokok dan vape.

“(Contohnya) spesifikasi vape yang dikeluarkan oleh KKM seperti bentuk yang boleh dijual oleh pihak industri dan juga promosi-promosi (bendung aktiviti merokok dan vape) akan bermula dengan kerjasama Kementerian Pendidikan melalui promosi kesedaran di peringkat awal pendidikan sehingga kanak-kanak dapat menolak aktiviti merokok dan vape ini,” katanya.

MENARIK:  Tabung Haji: Terserah pada k'jaan untuk dedah laporan RCI pada umum

Sementara itu Lukanisman berkata KKM telah melaksanakan 129 libat urus bersama pertubuhan bukan kerajaan dan pihak berkuasa tempatan (PBT) bagi membincangkan dasar-dasar penguatkuasaan bersesuaian untuk membendung aktiviti merokok di kawasan terbuka.

“Itu adalah salah satu langkah dilakukan KKM… selain itu, KKM akan melaksanakan penguatkuasaan sekerap mungkin dengan bekerjasama dengan PBT untuk bantu mengekang masalah merokok di kawasan terbuka,” katanya.

Beliau menjawab soalan tambahan Young Syefura Othman (PH-Bentong) yang ingin tahu mekanisme terbaik pelaporan orang awam terhadap individu yang dilihat merokok di kawasan larangan.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular