Tugas, peranan saya hanya pada nama – bekas pengarah SRC

Shopee Sale

Seorang bekas pengarah SRC International Sdn Bhd mengulangi di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur hari ini bahawa tugas dan perananannya di syarikat pelaburan strategik negara itu hanya wujud pada nama.

Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi, 54, berkata berdasarkan kuasa dan kawalan mutlak dilaksanakan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak ke atas SRC, beliau tidak dapat melaksanakan tugas dan perananannya (sebagai pengarah) secara realiti.

Shahrol Azral berkata demikian ketika memberi keterangan dalam kes saman sivil AS$1.18 bilion yang difailkan SRC terhadap Najib dan bekas Ketua Pegawai Eksekutifnya Nik Faisal Ariff Kamil.

Beliau juga menafikan dakwaan Najib bahawa beliau bersalah atas segala tindakan, kelalaian, salah laku, pelanggaran kewajipan dan tingkah laku yang merupakan punca efektif dan sebenar sebarang kerugian yang didakwa dialami oleh SRC.

“Pada masa itu, saya mempercayai Datuk Seri Najib (defenden pertama) dan Nik Faisal (defenden dua) apabila mereka memaklumkan kepada saya bahawa SRC ditubuhkan untuk menjalankan pelaburan strategik bagi kepentingan Malaysia.

"Perlu diingatkan bahawa Datuk Seri Najib ketika itu adalah Perdana Menteri dan Menteri Kewangan. Saya juga dimaklumkan bahawa bagi tujuan projek sedemikian, SRC memerlukan dana yang banyak.

”Oleh itu , terdapat keperluan untuk memohon kepada Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) (KWAP) untuk mendapatkan pinjaman,” kata Shahrol dalam kenyataan saksinya.

Beliau berkata selepas pinjaman diluluskan dan dikeluarkan oleh KWAP, Nik Faisal memaklumkan kepadanya bahawa SRC sedang mengusahakan dua pelaburan lombong arang batu yang besar di Indonesia dan Mongolia dan perlu menyalurkan pinjaman secepat mungkin supaya tidak terlepas peluang pelaburan yang baik.

Shahrol Azral, dinamakan sebagai pihak ketiga responden bersama-sama empat bekas pengarah, berkata Najib dan Nik Faisal membuat representasi palsu dan mengelirukan kepada Lembaga Pengarah SRC termasuk beliau, berhubung sifat dan tujuan sebenar pengeluaran dana RM4 bilion itu daripada pinjaman KWAP.

“Selain itu, pada masa itu, tidak ada alasan yang munasabah untuk saya mengesyaki bahawa apa-apa yang meragukan atau dipersoalkan sedang berlaku dalam SRC.

MENARIK:  Dera tahanan: Suaram tegur Saifuddin abai laporan HRW

“Seingat saya, saya masih ingat memberitahu Nik Faisal bahawa memandangkan jumlah besar yang terlibat, projek pelaburan berkaitan yang disebutnya perlu dilaksanakan secepat mungkin," katanya.

Sementara itu semasa pemeriksaan balas oleh peguam bela Najib, Muhammad Farhan Muhammad Shafee, saksi itu menggambarkan Najib sebagai memiliki gaya seorang 'grand chess master’ yang mengatur segala-galanya apabila memudah cara projek untuk SRC serta 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Pada 7 Mei 2021, SRC di bawah pengurusan baharu memulakan tindakan saman sivil terhadap Najib dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif SRC, Nik Faisal Ariff Kamil sebagai defendan pertama dan kedua.

SRC mendakwa semua defendan bersubahat dan melakukan pecah amanah. Najib turut didakwa menyalahgunakan kuasanya dan memperoleh ganjaran peribadi daripada dana SRC selain menyeleweng dana itu.

Ia juga memohon pengisytiharan mahkamah bahawa Najib bertanggungjawab atas kerugian syarikat akibat pelanggaran tugas dan amanahnya dan membayar balik kerugian RM42 juta yang mereka alami.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Ahmad Fairuz Zainol Abidin bersambung 15 April ini.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular