Jonathan & Farel Mikhail Cungkil Bakat Pereka Fesyen Muda – ‘Ramai Berbakat Besar & Ada Idea Luar Kotak’

Shopee Sale


JONATHAN

Ramai pereka fesyen muda di Malaysia menyimpan impian dan aspirasi untuk menjadi seorang pereka tersohor pada suatu masa nanti. Ingin merealisasikan impian itu, mereka sentiasa mengintai peluang untuk mereka cipta pakaian yang memberi kepuasan bersandarkan beberapa elemen.

Buka peluang kepada pereka muda

Pereka fesyen

Menyedari hakikat itu, pereka fesyen Jonathan dan Farel Mikhail yang juga penganjur acara, FM Group membuka peluang kepada pereka muda untuk menonjolkan rekaan mereka dalam International Cultural Fashion Week (ICFW) yang akan berlangsung pada 2 hingga 4 Ogos ini di Tun Razak Exchange (TRX), Kuala Lumpur.

ICFW merupakan salah satu program bawah acara Precious Of Malaysia yang sudah memasuki tahun ketiga penganjurannya.

Kami sedar dan tahu, ramai sebenarnya pereka muda di luar sana yang berbakat besar dan mempunyai idea luar di luar kotak serta kreatif.

Jadi, inilah peluang untuk mereka menonjolkan potensi yang ada demi mengejar cita-cita sebagai pereka fesyen terkenal suatu hari nanti.

Tambah FM Group, tidak salah untuk berkarya namun harus menjaga budaya agar tidak dicemari.

Kreativiti dan relevan mengikut trend itu bagus. Cuma nasihat saya janganlah sampai ‘melacurkan’ budaya kita menerusi fesyen yang anda reka.

Maksud melacurkan budaya itu adalah mereka cipta busana yang boleh mendatangkan persepsi negatif.

Misalnya mereka baju Melayu yang jarang kainnya, guna tanjak dijadikan baju seksi untuk menutup bahagian dada dan sebagainya.

Mungkin nampak kreatif bagi sesetengah orang tapi ia seolah-olah ‘mencemarkan’ identiti budaya Melayu.

Apabila rekaan sebegini dibawa ke pentas peragaan ia dilihat seolah-olah mempersendakan budaya itu sendiri. Orang yang melihat pun sudah tidak kenal asal usul busana yang diperagakan.

Katanya lagi, wujudnya masalah cemari warisan disebabkan kurang cakna pereka fesyen mengenai adat istiadat budaya.

Pereka fesyen perlu memahami sekali gus menghormati identiti pakaian kaum yang dihasilkan.

Ini kerana budaya kita ada nilai estetika sendiri, kena ikut resmi itu. Kena tahu asal usul setiap budaya, jangan overdo atau rosakkan budaya.

Terima penyertaan negara serantau

Pereka fesyen 2

Dalam pada itu, FM Group berkata penganjuran pertandingan ini sebagai platform kepada pereka fesyen baharu atau sedang mencipta nama.

Ini masanya untuk mereka membuktikan bakat atau kebolehan mereka.

Ada sesetengah pelajar lepasan jurusan fesyen, mereka tiada tempat untuk memperlihatkan karya mereka dan terus melebarkan sayap dalam bidang fesyen.

Ditanya mengenai kelainan, ICFW tahun ini tidak hanya terhad kepada pereka fesyen tempatan sebaliknya membuka penyertaan kepada negara-negara serantau.

Dua tahun berturut-turut kami libatkan pereka fesyen tempatan sahaja. Kelainan untuk tahun ini kami turut menerima penyertaan dari negara-negara serantau iaitu Indonesia, Filipina, Thailand dan India.

Menerusi pertandingan ini, kita dapat lihat pelbagai budaya yang dibawakan menerusi fesyen dari Malaysia dan negara luar.

Untuk Malaysia, kami nak ketengahkan elemen Malaysia seperti batik, songket tenun atau pun apa-apa tradisi. Dalam masa yang sama, rekaan kontemporari atau gabungan tradisional dan moden pun dibenarkan.

Pertandingan yang berkonsepkan tradisional kali ini agak mencabar kerana melibatkan pereka fesyen dalam dan luar negara.

Pertandingan ini melibatkan melibatkan 10 kategori iaitu Best Collection, ASIAN Emerging Fashion Designer, Most Talented Fashion Designer, Up Coming Fashion Designer, Promising Fashion Designer, Best Showcase, Best Cultural Inspiration, Up Lifting Traditional Design, Excellent Fashion Designer dan Best Model Catwalk.

MENARIK:  Mengapa Achey Menasihati Remaja Untuk Tidak Menyimpan Duit Hadiah Cabutan Bertuah GF RM310k dalam Akaun Bank

Antara penaja yang turut serta dalam Precious Of Malaysia adalah Affin Bank Berhad, Pavilion Damansara Heights, Vivo, MyCar dan banyak lagi.

Selain ICFW, Precious Of Malaysia juga akan menganjurkan Hari Tanjak Malaysia bersempena bulan kemerdekaan Ogos ini dan Hari Malaysia pada 16 September 2024.

Hari Tanjak Malaysia yang akan diadakan pada 10 Ogos ini di Pavilion Damansara Heights mensasarkan 1000 orang hadir memakai tanjak pada hari tersebut.

Sempena acara ini, turut dianjurkan pameran dan booth bermula 5 hingga 11 Ogos.

The following two tabs change content below.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular