[VIDEO] Amin Idris Rupanya Seorang Mualaf – ‘Saya Pernah Diketawakan Sebab Solat Zohor 8 Rakaat Dengan 1 Salam’

Shopee Sale


amin idris

Pengacara dan penceramah motivasi, Amin Idris mendedahkan dia adalah seorang penganut agama Kristian sebelum memeluk Islam.

Kisah lalu Amin Idris

amin idris

Menerusi perkongsian bersama Molek FM, Amin berkata pada awal penghijrahan, dia dan ibu kurang pengetahuan dalam asas agama Islam.

Saya masuk Islam masa umur empat tahun. Mak pula tak ada asas ilmu agama yang kuat, jadi cara dia didik anak tu pun..dia tak tahu nak ajar macam mana.

Jadi saya betul-betul ikut kawan.

Menurut Amin, dorongan ibu untuk menghantarnya ke sekolah agama menjadi faktor perubahannya untuk mempelajari Islam dengan lebih mendalam.

Saya kena ucapkan terima kasih kepada mak saya juga, selepas Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR), saya dapat tawaran dekat asrama penuh.

Memang saya nak masuk sebab asrama penuh ni dikira kebebasan tapi mak saya tak bagi dia suruh saya masuk sekolah agama. Dia suruh saya masuk ke SMKA Falahiah di Kelantan.

Bercerita lanjut, pengacara berusia 42 tahun itu berkata dahulu dia tidak tahu cara untuk mengambil wuduk dan pernah diketawakan semasa menunaikan solat.

Semasa minggu orientasi, saya terkebil-kebil sebab tak reti ambil wuduk. Saya terpaksa tunggu orang sebelah untuk tiru dia ambil wuduk.

Saya pernah diketawakan oleh orang ramai di masjid sebab saya sembahyang zohor lapan rakaat dengan hanya satu salam. Dulu betul-betul tak reti.

Bagaimanapun, Amin menzahirkan rasa syukur apabila dia berpeluang untuk mempelajari ilmu agama ketika di bangku sekolah dan di universiti.

Memang jahil, tapi berkat usrah, pergi sekolah agama dan belajar asas agama jadi Alhamdulillah hari ini sedikit sebanyak adalah pengetahuan. Masuk pula ke Universiti Islam Antarabangsa (UIA), sempat juga berguru dan mengaji hadis.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata warganet tidak menyangka bahawa Amin adalah seorang mualaf dan mengagumi kisah penghijrahannya sebagai muslim.

Ingat dia Melayu muslim, baru tahu. Alhamdulillah, tahniah buat mak dia.

Penghijrahan Amin begitu mencabar dan penuh dugaan, Alhamdulillah untuknya.

Ya Allah baru tahu Amin bukannya asal Islam tapi jadi hebat begini. Itulah ketentuan Allah SWT.

MENARIK:  Video: Uyaina Arshad Menolak Tawaran Mengacara di Indonesia karena Risau dengan Persalinan Awal & Kesulitan Prosedur Dokumentasi
" data-video-id="7348291143773211911" data-embed-from="oembed" style="max-width:605px; min-width:325px;">
@molekfm

Masyaallah baru tahu @Amin Idris masuk islam umur 4 tahun sek awok weh!! ? tapi nakal jugok dih abdo Amin jamey- jamey budok dulu ? #MolekFM #MolekPagiDuo #DJNazz #Qila #aminidris

? original sound – Molek FM – Molek FM

The following two tabs change content below.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular