[VIDEO] Hari Arafah Di Malaysia Jatuh Pada Hari Ahad, Ini Kelebihan Orang Yang Melakukan Puasa Sunat – ‘Akan Diampunkan Dosanya…’

Shopee Sale


Seperti yang kita sedia maklum, Hari Arafah di Malaysia akan jatuh pada Ahad, 16 Jun bersamaan 9 Zulhijjah 1445 Hijrah dan umatlah Islam sangatlah digalakkan untuk melakukan puasa sunat di hari tersebut kerana banyak kelebihan yang akan diberikan Allah SWT.

Kelebihan puasa sunat arafah

" data-video-id="7379154299844087047">
@noorhafiz91Puasa Hari Arafah? Emotional Islamic Music (2021) – Arslan Chaudhry

Terbaharu, seorang guru Kelas Al-Quran & Fardu Ain (KAFA) di Pulau Pinang yang dikenali sebagai Noor Hafiz berkongsi kelebihan berpuasa di Hari Arafah menerusi hantaran di TikTok.

Di Malaysia, kita akan menyambut Hari Raya Aidiladha iaitu raya korban pada 17 Jun 2024 bersamaan hari Isnin.

Sehari sebelum Hari Raya Aidiladha iaitu pada hari Ahad sangatlah digalakkan untuk kita yang berada di Malaysia dan tidak mengerjakan ibadah haji untuk melakukan ibadah puasa sunat Hari Arafah.

Ini kerana, pada hari tersebut, sesiapa yang mengerjakan puasa sunat Hari Arafah Allah SWT akan memberikan ganjaran yang sangat banyak.

Antara kelebihan berpuasa sunat pada Hari Arafah ialah akan diampunkan dosa mereka setahun yang lalu dan setahun yang akan datang.

Sesiapa yang berpuasa pada hari tersebut, Allah SWT akan mengampunkan dosanya setahun yang telah lalu dan setahun yang akan datang.

Jadi, jom kita berpuasa sunat pada hari tersebut. Sebarkan kepada kenalan dan ahli keluarga kita, insya-Allah.

Niat puasa sunat Hari Arafah

Kredit: myjakim

MENARIK:  Seniman Gesa Sarah Yasmine Berhenti Rosakkan Imej Artis Malaysia! Seru Nama Yang Dipetik Buat Laporan Polis & SKMM

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular